-21- Welk scenario gaat het worden…

Sneller dan normaal alweer een nieuwe blog die ik met jullie ga delen. Dinsdag hebben de artsen een multidisciplinair overleg gehad om te bespreken hoe nu verder. Mijn nierfunctie is de laatste twee weken teruggezakt naar 7% en de kreatinine (afvalstoffen) in het bloed blijft stijgen.  Heel veel tijd is er helaas niet meer…

Jan en ik heb dinsdagmiddag even een rondje Hoornse meer gedaan, even wat afleiding, en bij terugkomst was het vooral wachten. De spanning is zo hoog.. Hoop en vrees liggen heel ver uit elkaar. Ik hoop dat ze beslissen zo snel als mogelijk te transplanteren, zonder eerste te hoeven dialyseren…. Maar daarvoor zitten natuurlijk wat dingen in de weg. En ik kan niet ontkennen dat nu alles dichterbij komt ik ook doodsbang voor de transplantatie ben… maar ik weet dat dat de beste optie is dus hee hard hopen!

Dinsdagmiddag rond kwart voor zes kwam het verlossende telefoontje van de nefroloog. Ze hebben besloten dat het beste voor mij zou zijn om zo snel als mogelijk te gaan transplanteren en proberen te voorkomen dat ik moet dialyseren. Wat een ontzettende opluchting… goed nieuws. Goed nieuws, wat moet ik waarneem? Het pas totaal niet in de rij met ellende en ik moet eerlijk toegeven dat ik me ook wat onthand voel. Het huilen staat me nader dan het lachen, maar daar zal de spanning ook een grote rol in meespelen.

Over een termijn kan nog niet veel gezegd worden. Mijn zus gaat volgende week gekeurd worden en dan zullen ze bepalen wie van de twee het beste kan doneren. Ik begreep dat het voordeel van mijn zus is dat zij een stuk jonger is en daarmee de kans dat de nier bij mij een stuk langer meegaat ook veel groter is. En ook die stomme verrekte depressie speelt hierin mee… De arts vertelde dat ik na transplantatie een hoge dosis Prednison moet gaan gebruiken om afstoten van de nier te voorkomen. Één van de risico’s daarvan is dat het mijn depressie kan verergeren. En als mijn zus haar nier dan aan mij gedoneerd heeft zou er sneller afgebouwd kunnen worden met de prednison omdat wij een 100% HLA-match zijn, dus een kleinere kans op afstoting.

Spannend wat er allemaal gaat gebeuren, maar hoe zit eng ik het ook vind, ik ga het allemaal op me af laten komen en ga heel hard hopen dat de transplantatie op tijd komt. De nefroloog gaf in het telefoongesprek aan dat er vrijwel geen ruimte meer is en ik met 9 tenen in de dialyse sta… Dat betekent dat als mijn waardes nog iets verder achteruit gaan ik toch eerst nog even zal moeten dialyseren voordat alles klaar is om te transplanteren. Afwachten, dat is alles wat ik kan doen.

The day after…..  Ik wist niet dat het kon, maar ik voel me niet slechter dan slecht. De reacties van iedereen zijn positief en het is zo fijn dat mensen het me gunnen dat er iets positiefs is… maar ik voel me niks beter. Ik voel me vooral heel schuldig dat ik niet ontzettend blij ben dat iedereen zo hard z’n best voor me doet en het beste scenario voor me hebben besloten.

En ik weet zeker dat dit is wat ik wil. Ik wil beter worden, me beter voelen en de beste versie van mezelf worden. Maar het is zo moeilijk om me zo slecht te voelen, ook na het goede nieuws. Iedereen is positief, wat fijn dat ik goedgekeurd ben en dat ik getransplanteerd mag worden. En dat is ook positief en het is het nieuws wat ik wilde horen. Maar dat allesoverheersende slecht kutgevoel blijft aanwezig. En dat is lastig…

En ik wil niet luisteren naar de gedachten in mijn hoofd… negatieve gedachten dat ik het niet waard ben en het toch geen zin heeft, dat ik de mensen om mij heen tot last ben en alleen maar in mijn ellende meesleep. Ik weet namelijk zeker dat de transplantatie mij gaat helpen… niet de oplossing voor mijn depressie, maar zeker belangrijk om er weer uit te komen! En daar wil ik me aan vasthouden!

Dus dat ga ik doen! Vol vertrouwen richting mijn transplantatie, voor mij een ontzettende grote en belangrijke stap om ook verder te kunnen in het herstel van mijn depressie…

3 reacties op “-21- Welk scenario gaat het worden…”

  1. Pfff, het is erg heftig allemaal.
    Ik wens je rust in je hoofd en lijf, en wens je nog zoveel meer.
    Heel veel sterkte voor nu.

    Dikke kus van ons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *